Skip to content

Brasiliens förslag i SCP/14

31 januari, 2010

Som Terobi skriver, så försöker Brasilien åstadkomma en dialog om effektiviteten och den faktiska tillämpningen av patenträttens undantag och exklusioner, inom ramen för Standing Committee on the Law of Patents hos WIPO (dess främsta verk: Patenträttskonventionen).

Brasilien påstår att många länder inte har implementerat i sin lagstiftning alla de möjliga undantag i patenträtten som bland annat TRIPs-avtalet tillåter. Just TRIPs-avtalet är känt för att ha en sträng syn på tvångslicensiering, och ställer upp många krav som medlemsländer måste uppfylla för att få ”åsidosätta” patent. Doha-rundan modifierade kraven gällande läkemedel, men som Brasilien påpekar kanske en uppluckring behövs även inom andra områden. Smärtfria teknologiöverföringar är av yttersta vikt för utvecklingsländer i en globaliserad värld.

Man föreslår att, med början i ett mellanstatligt utbyte av faktiska lagregleringar, det kanske vore bra att nå fram till en ej uttömmande lista över undantag och exklusioner. Just ”ej uttömmande” är väldigt viktigt. Min favorithackkyckling InfoSoc misslyckades med detta på den upphovsrättsliga biten.

Det är tråkigt att trestegstestet, som återfinns i TRIPs (och InfoSoc!), speglar medlemsländernas tveksamhet till lagstiftande om undantag (jag vet inte vad som orsakat vad). Att patent leder till innovation verkar vara inpräntat i förhandlingssalarnas väggar. Terobi säger att mottagandet bland övriga länder av Brasiliens förslag var som väntat: Ljummet. Nord-syd-debatten fortsätter.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: