Skip to content

Tyska författningsdomstolen: Massdatalagring ej konstitutionell

2 mars, 2010

Tysklands författningsdomstol avkunnade idag en dom som effektivt ogiltigförklarar den lagstiftning som 2008 implementerade datalagringsdirektivet och som säger att data om kunders telefoni-, e-mail- och internettrafik, inkluderat den geografiska positionen för varje telefonsamtal, måste lagras i minst sex månader.

Den tyska lagen anses strida mot Art. 10 i Grundgesetz (tyska grundlagen), som fastslår att brev- och telehemligheten är en grundläggande rättighet. Domstolen menar att den tyska implementeringen inte är proportionell mot syftet att kunna få ett användbart verktyg i kampen mot terrorism. Ingreppet i den personliga integriteten, den privata sfären, är för stort. Vidare sägs att lagringen som sådan inte var tillräckligt säker och att det inte var tillräckligt specificerat för vilka ändamål datan fick användas.

Det är viktigt att komma ihåg att domstolen kritiserat den tyska implementeringen av datalagringsdirektivet, och inte direktivet i sig. Datalagring som sådan är alltså inte förbjuden, men den tyska lagstiftningen gick längre än vad som kan anses vara tillåtet. Om man ska reglera massdatalagring, måste det ske genom strikta, specifika och tydliga åtgärder. All data som hittills insamlats ska enligt domstolen förstöras omedelbart.

I anslutning står den tyske kristdemokraten Wolfgang Bosbach och kör ett gammalt välbekant kort:

”Sollte das Gericht das Gesetz verwerfen, werden viele Täter nicht mehr überführt werden können”

Ett upphävande av den tyska datalagringslagen skulle, enligt Bosbach, hota effektiviteten i viktiga brottsutredningar gällande t.ex. mord, dråp, barnpornografi, urkundsförfalskning och bestickning, och många brottslingar skulle gå obestraffade. (Källa)

Rick Falkvinge skriver också. Piratpartiets pressmeddelande.

Frankfurter Rundschau, Der Tagesspiegel, Sueddeutsche Zeitung, Die Welt, Frankfurter Allgemeine, RP OnlineThe Local.

Uppdatering: Enligt Der Spiegel har domstolen skrivit att den tyska implementeringen gick mycket längre än vad direktivet krävde. Jag hoppas kunna återkomma och precisera detta när jag hittat en översättning av domen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: