Hoppa till innehåll

Kritik av nya konsumentkreditlagen från vän av ordning

9 december, 2010

I går röstade riksdagen ja till förslaget om ny konsumentkreditlag (proposition 2009/10:242), som bygger på EU-direktivet 2008/48/EEG, och som kommer träda i kraft 1 januari 2011.

Utöver att ge konsumenter en generell ångerrätt av kreditavtal på 14 dagar utan att behöva ha särskilda skäl, ger den nya lagen konsumenter rätt att få kreditinformation presenterad för sig på ett särskilt standardformulär (SECCI; Standardiserad europeisk konsumentkreditinformation) innan de skriver på kreditavtalet (eller i vart fall omedelbart efter de ingått avtalet), samt några andra mindre ändringar, såsom att formkravet slopas till förmån för ett dokumentationskrav.

I anslutning till detta upptäcker vän av ordning en smått upprörande egendomlighet. Språkligt sett är nämligen den nya lagen inte konsekvent. Låt oss kika.

I gamla lagen (1992:830) hittar man i 22 § 2 st följande:

”Har kreditgivaren krävt betalning i förtid enligt 21 § första stycket 1–3, är konsumenten ändå inte skyldig att betala i förtid, om han före utgången av uppsägningstiden betalar vad som förfallit jämte dröjsmålsränta.”

Motsvarande hittas i nya lagen i 34 § 2 st:

”Har kreditgivaren krävt betalning i förtid enligt 33 § första stycket 1–3, är konsumenten ändå inte skyldig att betala i förtid, om han eller hon före utgången av uppsägningstiden betalar det belopp som förfallit jämte dröjsmålsränta.”

Om vi bortser från omnumreringen och könsneutralitetsanpassningen, låt mig belysa ändringen:

det belopp

Glasklart, lagstiftaren har valt att förtydliga vad som avses med ”vad”.

Men vad hittar vi om vi kikar i nya 38 § 3 st?

”Om köparen, innan varan återtas, betalar vad som förfallit till betalning jämte dröjsmålsränta och kostnader enligt de grunder som anges i 40 § tredje–femte styckena, får kreditgivaren inte återta varan på grund av dröjsmål med betalningen.”

Ursäkta? Har lagstiftaren månne följt det massmediala spåret och slopat sina korrekturläsare?

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: